Chińska ceramika stala się znana na całym świecie w czasach dynastii Tang. Wielowiekowe doskonalenie warsztatu chińskich producentów spowodowalo, że do dziś stanowi ona niedościgły wzorzec.
Jest kilka typów ręcznie wytwarzanej chińskiej porcelany i wiele szkół jej zdobienia. Do najbardziej wykwintnych należy qingci (porcelana zielonkawa), znana w Europie i na świecie jako porcelana celadonowa.
Celadon zaczęto produkować w okresie Pięciu Dynastii (907 - 960), z zamiarem wyprodukowania imitacji kosztownych i zastrzeżonych do używania wyłącznie przez imperatora naczyń nefrytowych. Szczyt rozwoju techniki wytwarzania osiągnięto w czasach południowej dynastii Song (XII - XIII wiek). Barwa szkliwa: od (najczęściej) jasno zielonej, do ciemno oliwkowej, wpadającej w brąz. Celadon wypalany był i jest w piecach ziemnych o specjalnej konstrukcji umożliwiającej osiągnięcie temperatury przekraczającej 1300°, opalanych bambusowym węglem drzewnym. Najsłynniejsze piece celadonu znajdowaly się w Longquan (poludnie prowincji Zhejiang) i sąsiednich rejonach. Celadon z północnego Fujian charakteryzuje się dodatkowym zdobieniem: podszkliwny, delikatny relief wklęsły, najczęściej motywy roślinne. Relief tworzony jest starożytną, wymagającą mistrzostwa techniką kehua (na pół noża).
Sprowadzona przez nas chińska porcelana produkowana jest w jednym z najsłynniejszych pieców północnego Fujian, przez rodzinę zajmującą się tym od okolo 750 lat. Każdy przedmiot to niepowtarzalne dzielo sztuki, ręcznie toczone i zdobione. Może być ozdobą każdej kolekcji porcelany. Produkowany z tych samych materiałów i w taki sam sposób jak przed wiekami. Sa to naczynia, używane od kilkuset do nawet 1000 lat temu w centralnych Chinach. Widząc je, rozumiemy zachwyt 17-wiecznych paryskich miłośników sztuki, którzy wprowadzili modę na celadon w całej Europie.
Jesteśmy wyłącznym importerem tej porcelany w Europie.
Pakowana w klasyczne chińskie "pudełko prezentowe" - oklejone z zewnątrz i wyścielone wewnątrz jedwabiem lub wykonane z bambusa, wyściełane jedwabiem.